O poveste fara sfarsit. LaLeagane - It's all about gaming!

2006 and still counting.

EDUCATIE Ce sunt utility NFTs si ce beneficii reale ofera?

1*b7jPn300BiOZXPQmp0VNcw.png


Utility NFTs sunt niste active digitale nefungibile ce ofera utilitate, acestea sunt mai mult decat obiecte digitale de colectie, oferind detinatorilor lor privilegii, drepturi si recompense la care altfel nu ar avea acces.

Putem sa explicam acest concept printr-un exemplu. Daca organizezi un concert cu 1,000 de locuri, poti emite 1,000 de bilete. Fiecare bilet va fi unic sau neinterschimbabil in sensul ca va avea propriul sau numar de bilet. Dar fiecare bilet unic ofera acelasi drept, privilegiu sau utilitate. Utilitatea in acest caz este intrarea la un concert.

In loc sa emita 1,000 de bilete de hartie, organizatorul concertului ar putea emite 1,000 de NFT-uri cu utilitate. Fiecare dintre NFT-uri ar fi, desigur, unic si nefungibil, dar la fel ca biletele, fiecare ar acorda proprietarului sau acelasi privilegiu sau utilitate: intrarea la concert.

Cum poate un NFT normal să devină unul cu utilitate?

Exista multe modalitati de a adauga utilitate la o serie de NFT-uri, asta ar fi mai putin despre tehnologia in sine si mai mult despre aplicarea acelei tehnologii. Luand un exemplu din lumea muzicii, in martie 2021 Kings of Leon a fost prima trupa care a lansat albumul „When You See Yourself” ca serie de NFT-uri.

Albumul a fost lansat ca NFT, precum si in formate conventionale, pe platforme precum Spotify si iTunes. Lansarea albumului a prezentat diferite tipuri de instrumente NFT. Un tip de NFT includea descarcari de arta digitala si muzica digitala si putea fi, de asemenea, schimbat cu o editie fizica, limitata de vinil a albumului. Un alt tip de NFT oferea posibilitatea de a avea cele mai bune locuri la concertele trupei. La doar cateva zile dupa lansarea „When You See Yourself” partial ca o serie de NFT-uri, Kings of Leon incasasera deja 2 milioane de dolari din vanzarile NFT. Dintre care, peste jumatate de milion de dolari au fost donati catre Crew Nation, un fond pentru a ajuta echipele muzicale in timpul pandemiei de COVID-19 si nu numai.

Privind la Kings of Leon, de exemplu, este usor sa ne imaginam alte tipuri de instrumente NFT care ar putea functiona la fel de bine. Daca NFT-urile pot acorda locuri in primul rand la concerte rock, de ce nu ar putea garanta bilete de fotbal pe tot parcursul anului, inlocuind efectiv abonamentele?

In februarie 2022, o casa din Florida a fost vanduta pentru 653,000 de dolari, sau 210 Ethereum, intr-o licitatie NFT.

Exemple de NFT-uri cu utilitate

NFT-urile ce ofera utilitate au inceput deja sa-si marcheze prezenta in lumea afacerilor. Colectiile NFT care au fost lansate initial fara utilitate evolueaza din ce in ce mai mult in NFT-uri ce ofera si utility.

De exemplu, binecunoscutul proiect Bored Ape Yacht Club a fost introdus pentru prima data ca o simpla serie de imagini NFT. De atunci, Bored Ape NFT au devenit bilete de acces la evenimente exclusive, cum ar fi petrecerile, iar holderii au primit, de asemenea, recompense sub forma oportunitatii de a minta noi NFT-uri.

VeeFriends – Seria de NFT-uri a lui Gary Vaynerchuk, care ofera detinatorilor bilete de acces la conferinta VeeCon si diferite airdrop-uri sub forma de bilete la alte evenimente organizate de el.


World of Women – Un proiect NFT care urmareste sa sprijine si sa educe femeile si sa sporeasca participarea acestora in spatiul crypto si Web3. Detinatorii de World of Women NFT au acces la diverse beneficii, inclusiv dreptul de proprietate asupra operei de arta care sta la baza acelui NFT si invitatii la evenimente din viata reala.

image_2022-06-17_21-47-09.png


Veritree – este un proiect axat pe salvarea si conservarea naturii, la nivel global, cu misiunea de a oferi instrumentele si tehnologia necesara pentru a amplifica solutiile existente de restaurare a padurilor. Este considerat un proiect NFT unic datorita initiativei sale Cardano Forest, care propune sa planteze si sa creasca un milion de copaci.

Este inca foarte devreme in ceea ce priveste descoperirea cazurilor de utilizare in lumea reala pentru NFT-uri. Dar tokenurile unice criptografice au potentialul de a fi mai mult decat niste simple poze pe un blockchain. Utility NFTs — NFT-uri cu cazuri reale de utilizare — ar putea fi inca forta motrice care transforma NFT-urile dintr-o nebunie de investitii intr-un nou mod de a lucra, de a juca si de a interactiona.

crypto.ro
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Back
Top