O noua aventura incepe. LaLeagane - It's all about gaming!

2006 and still counting.

STIRE „Ierburi uitate. Noua bucătărie veche” - o carte de toamnă ce se lansează la finele lunii

GT-Krueger

Moderator
Joined
Aug 10, 2009
Messages
238
Reaction score
104
Location
PvPGN
O colecție de căutări botanice și experimente culinare inspirate de flora spontană, cu asocieri de gusturi și tehnici de gătit din alte vremi

244760731_2405682442897738_7833194841059044947_n-1024x576.jpg


De această dată am zis să vă prezint o carte despre istorie culinară. Cum acest studiu-schiță nu a fost încă lansat, nu voi avea foarte multe de spus, momentan!

Editura Nemira lansează o colecție de căutări botanice și experimente culinare inspirate de flora spontană, cu asocieri de gusturi și tehnici de gătit din alte vremi. Protagoniștii sunt "buruienile" ce le mâncăm sau obișnuiam să o facem în copilărie, prin rețetele bunicilor. De la soiuri de ștevie, lobodă, până la leurdă, iarbă grasă, untișor, știr, măzăroi sau petale de mac, la usturoită, petale de mac, dude, poame sau muguri de margarete și multe altele, autorea Mona Petre ne fascinează cu imagini îmbătătoare și sugestii de mâncăruri ușor de făcut, majoritatea uitate.

Mona a început acest proiect din 2013 și ne îmbie încă din prefață:

,,Vă încurajez să luați această carte drept sursă de inspirație pentru un alt fel de a găti, care să pornească nu de la rețete, așa cum se întâmplă cu majoritatea cărților de bucate, ci de la ingredientele pe care le aveți la îndemână. Gătitul nu ar trebui să aibă reguli care țin de convenții sociale, de tradiție, de obișnuință sau de statut. Actul de a găti, așa cum îl înțeleg și îl practic, este unul de continuă creație, de explorare a imaginației, de eliberare. Hrana și prepararea ei mă învață în fiecare zi despre natură, despre echilibru și îmi întărește respectul pentru toate formele de viață.”

Pentru a aduce ,,certificarea” unui specialist, Monica Stroe - Lect. univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, prin prima studiilor sale în materie de antropologie a alimentației - încurajează la jocul cu mirodeniile în bucătărie:

„Aparent paradoxal, volumul Monei Petre se poate citi atât ca studiu de istorie culinară, cât și ca schiță pentru o Nouă Bucătărie Românească, urbană și modernă. Autoarea construiește prin acest volum o versiune autohtonă de cucina povera, reabilitând o serie de ingrediente vegetale (sălbatice sau din grădinile țărănești) pe care paradigma dogmatică și uniformizatoare a Bucătăriei Naționale (festivă, opulentă, centrată pe carne) le alungase în colțul obscur al bucătăriei de post. Volumul nu este doar o carte de rețete, ci o cercetare de arheologie culinară, prin care autoarea extrage ingrediente, instrumentar, tehnici de preparare și rețete istorice, le distilează printr-un imaginar cosmopolit de chef și le proiectează pe o scenă globală foarte actuală de New Cuisines: eclectice, oneste, minimaliste.”

uuuu.jpg


Sursa: Editura Nemira
 

Ramsay Bolton

hall of fame
Joined
May 11, 2017
Messages
2,316
Reaction score
484
Age
27
Location
Bucuresti
Sa ma bata mama am crezut ca am intrat din greseala pe un site de mamici casnice.
Daca tot stricati tastele Ctrl, C si V de la cat copy/paste dati, macar faceti un efort si irositi 5 minute pentru a cauta niste stiri mai interesante si care sa se muleze cat de cat pe publicul de aici.
Si apoi va intrebati de ce sectiunea asta nu e vizitata... Pai daca arata ca folderul Spam din Mail...
 

GT-Krueger

Moderator
Joined
Aug 10, 2009
Messages
238
Reaction score
104
Location
PvPGN
Sa ma bata mama am crezut ca am intrat din greseala pe un site de mamici casnice.
Daca tot stricati tastele Ctrl, C si V de la cat copy/paste dati, macar faceti un efort si irositi 5 minute pentru a cauta niste stiri mai interesante si care sa se muleze cat de cat pe publicul de aici.
Si apoi va intrebati de ce sectiunea asta nu e vizitata... Pai daca arata ca folderul Spam din Mail...

Îți apreciez feedback-ul, tinere.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Top